Opinió

La selecció catalana ovalada

Catalunya podria bastir una selecció nacional de rugbi amb nivell de
Sis Nacions

Els valents que acostumen a seguir aquesta columna cada dilluns saben que habitualment és un espai de rugbi, però com que avui és un dia de seleccions, aprofitarem l'avinentesa per parlar de totes dues coses alhora.

La història de la selecció catalana de rugbi és de les més riques, i alhora és una mostra fefaent de la total impossibilitat d'assolir la plenitud esportiva com a nació en el marc de l'Estat espanyol. La frustració que provoca la falta de reconeixement internacional és un fet que no sempre s'ha viscut així. En el cas del rugbi, la federació catalana va ser una de les fundadores de la federació internacional, en un pla d'igualtat amb la resta de països. En un esport d'arrels britàniques com el rugbi, ningú no va veure com una anomalia que nacions sense estat, com Gal·les, Escòcia i Catalunya, poguessin gaudir d'una oficialitat plena. L'alegria va durar poc, però. Espanya va sabotejar la presència internacional del rugbi català de bell antuvi, una actitud que s'ha mantingut constant fins avui en totes les disciplines esportives.

Tornant al rugbi, les potencialitats d'una selecció oficial catalana són tan grans que fan venir salivera als fans d'aquest esport. Catalunya podria bastir una selecció de nivell Sis Nacions amb jugadors d'ambdues bandes dels Pirineus, igual que Irlanda, que convoca jugadors de la república i dels comtats del nord sota sobirania britànica. Fa uns quants anys, hi va haver un projecte impulsat per personalitats destacades del rugbi nord-català, que volia impulsar una selecció catalana oficial amb bandera andorrana. La idea va estar molt a prop de fer-se realitat, fins que els dirigents de l'esport espanyols se'n van assabentar i van intervenir per posar tots els pals a la rodes possibles i impossibles.

Els catalans no podem ni somiar amb un estatus com el de Gal·les o Escòcia, que competeixen internacionalment sense cap impediment. Ens agradi la independència, la tercera via o l'autonomia, hem de ser conscients que només amb un estat català independent podrem gaudir de seleccions esportives oficials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)