Opinió

El XIII és un altre món

La copa del món està demostrant que, en el rugbi de 13, la diàspora mana sobre la metròpoli

El cap de setmana proppassat, va començar el mundial de rugbi de tretze que es disputa a Anglaterra i Gal·les. Qui segueixi el món del rugbi però sigui més aficionat al rugbi de quinze, el més difós a l'Europa continental, segurament quedarà molt sorprès de saber el resultat dels dos primers partits d'aquesta copa del món. Qualsevol fan del rugbi que acostumi a seguir el Sis Nacions, per exemple, quedaria molt sorprès de saber, per exemple, que Itàlia va derrotar Gal·les per 32 a 16! I que, a més a més, va fer-ho amb un joc contundent, sense pal·liatius. El cas italià és molt significatiu, perquè també en el cas del rugbi de tretze tira de la seva diàspora per construir una selecció competitiva. Si en el rugbi de quinze són els argentins d'origen italià els que aporten aquell plus de competitivitat i qualitat per plantar cara als grans del continent (el gran Castrogiovanni n'és l'exemple paradigmàtic), en el cas del rugbi de tretze han anat a pescar talents en la forta immigració italiana a Austràlia i Nova Zelanda. Per això, no sorprèn que tots els cognoms de la selecció siguin italians (Mantellato, Tedesco, Centrone o Minichiello) però els noms siguin Josh, James, Chris o Mark.

L'altre partit inaugural també va acabar amb sorpresa. Els inventors del joc i coamfitrions, els anglesos, es van veure superats pels australians. Com en el cas italià, la diàspora mana. Van ser els obrers del nord d'Anglaterra emigrats que van portar el rugbi de tretze a Austràlia, que avui és la primera potència mundial d'aquest esport.

Diumenge, vam viure amb expectació el debut de França contra Papua Nova Guinea, sobretot per la presència destacada de catalans com ara Bosc, Escare o Pélissier. Va ser el partit inaugural del grup B del mundial i, tot i el marcador final ben eixut a favor de la selecció gal·la (8 a 9), la veritat és que va ser un partit emocionant, amb una gran actuació del capità Tomàs Bosc, que va fer l'únic assaig francès, més una conversió i un penal. El matx va tenir un final d'infart. Amb el marcador clavat en 8-8, Barthau va sorprendre amb un drop (que en el rugbi de XIII només val un punt), atorgant l'avantatge mínim a la seva selecció, la francesa. Els papús van tenir la victòria a tocar, però van fallar un penal a tres minuts del final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)