Opinió

Un mundial al costat de casa

No passa cada dia
que es
jugui un partit d'un mundial en territori català

El rugbi de 13 és una escissió del rugbi nascuda al nord obrer d'Anglaterra com a resposta a la negativa dels clubs del sud a compensar econòmicament les hores dedicades a l'esport pels treballadors de les fàbriques.

L'emigració va dur el rugbi de 13 a Austràlia, on va esdevenir l'esport més popular del país. Un segle més tard, el magnat dels mitjans de comunicació Rupert Murdoch va fer-se amb el control dels drets d'emissió televisiva del rugbi de 13 i va imposar una sèrie de canvis en el reglament per augmentar l'espectacularitat del joc, que van transformar-lo en un esport summament atractiu, àgil, plàstic i competitiu.

La propera setmana, comença el mundial de rugbi de 13, organitzat conjuntament per Anglaterra i Gal·les. Catorze seleccions de països d'Amèrica, Europa i Oceania competiran per guanyar la copa del món. Per ampliar la difusió i el coneixement del rugbi de 13, la federació internacional va decidir disputar un parell de partits fora dels països organitzadors, concretament en territoris on aquesta modalitat té molt predicament. L'1 de novembre, es diputarà un Nova Zelanda-França al Parc dels Esports d'Avinyó, i l'11 de novembre, es jugarà un França-Samoa a Perpinyà. La Catalunya del Nord té una tradició gairebé centenària en aquesta modalitat del rugbi. És de sobres conegut que hi ha un gran equip de rugbi de 13, els Dragons Catalans de Perpinyà, que fan un paper destacadíssim a la Superleague anglesa.

No passa cada dia que es jugui un partit d'un mundial (de qualsevol esport) en territori català. És una oportunitat única per veure rugbi de 13 del màxim nivell, a una hora de Girona i dues de Barcelona. El jugador més destacat de la selecció francesa és el català Tomàs Bosc, castigat per les lesions, però que actualment brilla com a capità dels Dragons Catalans. També cal seguir amb atenció un altre català, Eloi Pelissier, que amb només 21 anys s'ha guanyat la titularitat als Dragons i debutarà amb la selecció absoluta gal·la en aquesta copa del món. Per poc que pugueu, pugeu a Perpinyà a veure aquest partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)