Atletisme

El campió de pagès

El fondista del CA Vic Pere Casacuberta va assolir avui fa trenta anys el títol mundial de cros en categoria júnior

Des d'aleshores, el català ha estat l'últim corredor blanc a vèncer en una especialitat dominada pels atletes africans

Hi havia una època en què el cros encara no era un terreny privat per als corredors africans. El 1984 Pere Casacuberta, un jove català de 18 anys del CA Vic, va assolir el títol mundial de camp a través en categoria júnior a l'hipòdrom de Meadwolands, a uns 15 quilòmetres de Nova York. Va ser l'última victòria d'un corredor blanc en una especialitat que des d'aleshores s'han repartit fondistes africans, provinents de Kenya (16), Etiòpia (11) i Tanzània (1), si més no en la categoria júnior.

Avui es compleixen 30 anys d'aquella fita que va convertir un jove de pagès de la comarca d'Osona en tot un referent esportiu. “Fa set anys la Federació Britànica d'Atletisme em va enviar un llibre d'història en què em recordava que havia estat l'últim campió júnior blanc. Tal com està el panorama, i si no hi ha sorpreses, sembla que la situació es pot allargar uns quants anys més”, vaticina. L'exatleta no és gaire partidari de celebrar aquestes efemèrides. “Quan es van complir els 25 anys sí que des del club [el CA Vic] em van organitzar un homenatge que em va fer molta il·lusió, perquè va servir per retrobar-me amb alguns exatletes. Aquell any també em van demanar que fes el pregó de la festa major de Gurb, el meu poble. Encara no l'havia fet mai. Ara ni tan sols sabia que es complien els trenta anys. Si es vol fer alguna cosa pels 50 tampoc m'hi oposaré”, afirma.

La conquesta de Nova York feia presagiar una prometedora carrera atlètica al jove corredor osonenc. La trajectòria de Casacuberta, però, es va veure estroncada només vuit mesos després per un greu accident laboral que va patir a la fàbrica d'embotits on treballava, Casa Tarradellas. Li va caure al damunt una vagoneta i va patir diverses ruptures al turmell i al braç. Casacuberta va tornar un temps després a competir, però ja en l'àmbit popular. Amb tot, destaquen les victòries en la cursa d'El Corte Inglés (1986) –ja l'havia guanyada el 1984–, dos títols de campió català de 10.000 m (1987 i 1991) i el campionat català de cros per equips, a les files del CA Vic (1994). Casacuberta a vegades pensa què hauria passat si no hagués tingut aquell accident, però ni de bon tros s'hi capfica. “Devia ser cosa del destí. Segur que tenia bones qualitats, però en l'atletisme tampoc hauria aconseguit grans beneficis econòmics. En tot cas, després ja vaig disfrutar de l'atletisme popular”, destaca.

Tarannà obert i simpàtic

Més enllà de l'enorme popularitat que va adquirir pel seu títol mundial, Casacuberta era un tipus molt obert i simpàtic, i també va flirtejar amb la política tant en l'àmbit local com estatal, en la qual va figurar en la llista del frustrat projecte del Partit Reformista liderat per Miquel Roca i Junyent. Abans ja havia tingut alguns problemes amb la Federació Catalana d'Atletisme i, fins i tot, s'havia arribat a oferir a la federació andorrana.

Arrelat a la terra

Casacuberta, però, sempre ha rebut l'estima de la seva gent i des de fa gairebé dues dècades que exerceix com a responsable de manteniment i coordinació del pavelló d'esports de Gurb. Per la seva feina, té contacte amb molta gent, però admet que en el fons és “un solitari i molt casolà”. I és que, 30 anys després, Casacuberta continua vivint al mateix mas amb els seus pares, on els ajudava els caps de setmana amb diverses tasques tant de ramaderia com al camp. Continua ben arrelat a la terra i pot estar ben tranquil perquè no ha canviat la seva manera de ser, tot i que un dia com avui va ser campió del món de cros a Nova York.

Vencedor a l'hipòdrom de Meadwolands, Nova York

Josep Maria Vilà, el seu entrenador, el va convèncer perquè amb una preparació adequada podria arribar lluny en l'atletisme. Amb aquest canvi de mentalitat, Pere Casacuberta va assolir el títol estatal juvenil de cros (1983), però la seva gran temporada va ser la següent amb la consecució del títol català, l'estatal i el mundial de cros de camp a través a Nova York. Amb un estil ben poc ortodox –segur que la feina a pagès i en una fàbrica d'embotits no el va ajudar– va arribar victoriós a l'hipòdrom de Meadwolands. Un esprint en els últims 200 metres va posar fi a la resistència de l'etíop Doju Tessema, el seu company d'aventura. Amb el ceptre mundial a la butxaca, la seva arribada a l'aeroport del Prat va ser sonada i en poc temps va rebre homenatges arreu de Catalunya. Casacuberta prenia el relleu del barceloní Jordi Garcia, que ja havia estat campió mundial júnior a París (1980), i de la llegendària fondista sabadellenca Carme Valero, campiona absoluta a Chepstow (1976) i Dusseldorf (1977).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)