Més esport

La sang vessada a Kíev arriba als Jocs de Putin

Jocs Olímpics. Els esportistes ucraïnesos viuen amb horror la situació del seu país i, tot i que el seu comitè els demana que es quedin, alguns se'n tornen per solidaritzar-se amb la revolta

La crisi d'Ucraïna, que ha registrat en els últims dies més de 60 morts i centenars de ferits, ha afectat de ple els Jocs Olímpics de Sotxi per diverses raons, la més rellevant és el suport del president rus, Vladimir Putin, al seu homòleg Víktor Ianukóvitx, que està esclafant amb la policia i l'exèrcit la revolta dels ciutadans que protesten pel trencament unilateral de l'acord amb la Unió Europea i el gir cap a Rússia de l'antiga república de la Unió Soviètica, que es va independitzar el 1991. Molts dels esportistes de la delegació del país, formada per 44 esportistes, han decidit abandonar Sotxi per tornar a casa. La que ho va fer d'una manera més explícita va ser l'esquiadora Bogdana Matsotska, que ahir va anunciar que marxava en solidaritat amb les víctimes i criticant amb duresa l'actuació de Ianukóvitx.

Abans que els esportistes comencessin a marxar, van demanar al Comitè Olímpic Internacional (COI) poder competir amb un braçal negre com a homenatge a les víctimes de la revolta. Tot i que els logos dels patrocinadors oficials són a tot arreu, el COI no ho va permetre, ja que prohibeix qualsevol mostra de condol que pugui ser interpretada com una protesta política.

El president del comitè nacional del país és Serguei Bubka, probablement l'home més admirat d'Ucraïna. Bubka és membre del COI –fins i tot va aspirar a la presidència del comitè en la sessió celebrada l'any passat– i té forts lligams amb Ianukóvitx, ja que va ser parlamentari del Partit de les Regions, que ara governa el país. El dirigent va reclamar dimecres diàleg a les dues parts, en un missatge a Twitter, sense mullar-se per cap de les dues bandes: “El diàleg és poder i la violència, feblesa.” Bubka, que també va fer referència a la treva olímpica per demanar a les dues parts que posin punt final a la violència, és partidari que els atletes es quedin a Sotxi fins al darrer dia com a mostra de fortalesa davant la situació. Dimecres, però, la parella formada per Katerina Serdiuk i Martina Lisogor ja no va competir en una de les proves d'esquí de fons, un moviment que alguns mitjans ja van interpretar com una primera acció de protesta.

Un dels esportistes del país, l'esquiador Dmitro Mitsak (18 anys), va admetre a l'agència Reuters, després de la primera matança a la plaça de la Independència de Kíev, que a Sotxi tothom li fa la mateixa pregunta: “Què està passant al vostre país?” El portaveu del COI, Mark Adams, insisteix que no hi ha lloc per a cap mena de protesta política i va tornar a criticar l'antic parlamentari italià transsexual Vladimir Luxuri, que va ser detingut dues vegades per portar una bandera amb el lema “Gay is OK”.

No ha estat l'únic incident polític. La policia va detenir i agredir impunement també dues membres del reconegut grup de punk Pussy Riot mentre intentaven fer una acció de protesta a la ciutat.

PROHIBICIÓ

El COI no deixa als esportistes portar braçals negres com a mostra de condol

SERGUEI BUBKA

El president del Comitè Olímpic Ucraïnès demana als atletes del país que es quedin

Xoc generacional en l'eslàlom femení

Una de les sensacions de l'esquí mundial, la jove nord-americana Mikaela Shiffrin (18 anys), se les haurà amb la veterana austríaca Marlies Schild, en l'eslàlom femení. Shiffrin (32 anys), que l'any passat va guanyar el mundial i la copa del món amb només 17 anys, intentarà fer valer el seu talent i ambició contra Shild, la dona que ha guanyat més vegades aquesta especialitat en la copa del món, però que no ha estat mai campiona olímpica. La tercera en discòrdia és l'eslovena Tina Maze, que si aconsegueix la victòria es convertirà en la quarta esquiadora alpina que guanya tres ors en uns mateixos Jocs Olímpics.

Sotnikova, la princesa russa

Adelina Sotnikova, una patinadora de només 17 anys, va fer embogir el palau Iceberg de Sotxi. Contra tot pronòstic, la jove de Moscou l es va penjar la medalla d'or en una de les proves més prestigioses del programa olímpic, el programa lliure de patinatge artístic. Sotnikova no tan sols es va endur el títol, sinó que ho va fer superant la campiona de Vancouver i gran favorita, la coreana Kim Yuna (23 anys), que va començar la jornada amb la millor puntuació del programa curt. El bronze va ser per a la italiana Carolina Kostern, set vegades campiona d'Europa de l'especialitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)