Més esport

Bellesa i dignitat

Copa de les Nacions. L'Olot s'exhibeix en els grups de xou amb una actuació que commou i que li dóna el títol en un campionat que acaba amb una xiulada monumental a l'himne espanyol

El CP Olot es va fer ahir un autohomenatge a Fontajau en la jornada final de la copa de les Nacions. Els campions d'Europa i del món de grups grans van interpretar per darrera vegada en una competició oficial el seu xou Nothing is impossible i ho van fer amb tanta perfecció i elegància que la comunió amb els 3.000 aficionats va ser total. La victòria es donava per descomptada, però els jutges van premiar aquesta obra mestra de Ricard Planiol amb cinc deus de 12 per primer cop en tota la temporada. El balanç del 2013 és pletòric: campions gironins, catalans, estatals, europeus, mundials i, ara, de la copa de les Nacions.

Aquest equip, que és per mèrits propis la joia de la corona del patinatge català, va completar la seva memorable participació a Fontajau escoltant d'esquena l'himne espanyol, xiulat a cor què vols per tota l'afició catalana. Va sonar una versió reduïda (19 segons) –tallada de manera maldestra amb els acords del We are the champions– davant la cara de perplexitat, tot i que ja comença a estar-hi acostumat, del president de la federació espanyola, Carmelo Paniagua. Uns minuts abans, l'himne italià, en honor de l'equip vencedor de la prova de quartets –Artiskate– va ser aplaudit amb tots els honors.

La festa final a Fontajau d'aquesta primera copa de les Nacions no va decebre la legió cada vegada més gran de seguidors que té el grup de xous, una modalitat en què l'esport i l'art es fusionen d'una manera en què es fa difícil veure la frontera entre l'un i l'altre, com en la també nostrada natació sincronitzada. Els ecos del Cirque du Soleil, la dansa moderna, el ballet clàssic, la música new age i els sons tribals, són clarament visibles en l'esforç que fan els directors artístics i els patinadors per sorprendre el públic amb un petit xou (cinc minuts) que no necessita una tècnica superlativa –a l'estil de Disney on ice– per atraure les emocions de l'espectador i l'interès dels jutges. L'exemple més clar va ser el del CP Girona. Van ser els primers a sortir amb Neither you, noir I. Jugaven a casa i van fer l'actuació de la seva vida. Amb una música encisadora i aires de tango, tots els moviments van sortir a la perfecció i el premi va ser un ruixat de nous per part dels jutges que van valer un segon lloc històric. El bronze va anar a parar mans del Trisino italià amb el xou Lightness, clarament inspirat amb el ballet clàssic.

Grups de xou
1r. CP Olot
99.200
2n. CPA Girona
91.400
3r. Patinnagio Trissino (Itàlia)
90.900
4t Multiclubes (Argentina)
84.300
5è CPA Tona
83.800
6è Patinnaggio Vazzola (Itàlia)
83.700
7è Beccar (Argentina)
81.900
8è Pattinaggio Breganze (Itàlia)
81.400
9è Bescanó
79.300
Quartets
1r. Artiskate (Itàlia)
97,900
2n. Reus Deportiu
90.400
3r. Pattinaggio Pieris (Itàlia)
87.100
4t Pattinaggio Trissino (Itàlia)
86.500
5è Noain Skate Club
80.000

Torrons i entrenaments

L'entrenador que ha dut CP Olot al cim, Ricard Planiol, no va amagar l'eufòria per la victòria. “Això d'avui era, en certa manera, una celebració del mundial, perquè vam haver d'anar tan lluny [Taiwan] que hem pogut estar al costat de la gent d'Olot, la que ens dóna suport dia a dia. La victòria i la temporada és per a ells.” El xou encara es podrà veure en una última exhibició a Olot, probablement al juny, però Planiol i tot l'equip ja estan preparant la coreografia que el 2015 els ha de permetre mantenir el seu domini universal. L'ètica de treball al club és impecable: “Hi estem treballant i no pararem ni per Nadal; suposo que haurem de combinar els torrons i els entrenaments, perquè al maig ho haurem de tenir a punt.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.