Atletisme

Justícia per a Mullera

Atletisme. L'agència espanyola antidopatge arxiva l'acusació sobre ‘Mully', basada en un error per ignorància de les autoritats, però l'atleta es planteja prendre accions legals

“En breu us informaré d'una notícia en la qual l'únic guanyador possible és el sentit comú. Els que em van crucificar...” Àngel Mullera anunciava abans-d'ahir al vespre mitjançant les xarxes socials que tenia una bona notícia i assegurava que el sentit comú –escrit en majúscules en el missatge– era el vencedor del procés. La notícia que l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport arxivava el procés obert a Àngel Mullera per positiu en el campionat estatal d'atletisme al juliol transcendia ahir al matí. “Més o menys ja s'intuïa. I dijous vaig rebre la carta, la vaig anar a recollir. El procés estava arxivat, com era de preveure”, explicava Mully ahir a la tarda, mentre es dirigia en cotxe a Aranda del Duero amb Judith Pla i Anna Barrachina, per córrer el seu tercer cros. Tot i això, afegia: “Pensava que seria més ràpid, vam haver d'insistir-hi. Els meus advocats van tornar a fer al·legacions, d'una manera esplèndida, i al final ho han hagut d'arxivar, perquè és un producte que està més que demostrat que puc prendre. És un tractament que segueixo per poder fer esport, me'l prenc des dels nou anys, i és una llàstima que ho hagi de demostrar d'aquesta manera, i perquè ha sortit a la premsa.”

Espanya és així

“Si cada any hem de demostrar que sóc innocent, ho farem. I sense cap problema, perquè no tenim res a amagar”, es resignava Àngel Mullera, un cop resolt el malentès amb el nou organisme, al qual es referia, després: “L'expedient l'obren ells i són ells mateixos els que l'han hagut d'arxivar. Hi havia un fals positiu que en tot moment era una equivocació per part d'ells.” Un error que el va tornar a situar en l'imaginari col·lectiu espanyol com l'atleta que es dopa. “Pensa que jo ja estava molt tranquil. L'any passat ja vaig explicar que l'angoixa me la creava que em pogués quedar fora dels Jocs. Havia de ser immediat. Però estava molt tranquil perquè sabia que no havia fet res. I aquest any encara més: teníem tot el temps del món, jo no estava ni sancionat. I sabia que tot arribaria a bon port, perquè s'aplicaria el sentit comú i es faria justícia.” És clar que va haver de tornar a carregar amb la pena del TN. “Que surti el teu nom i la gent el vegi, i hagis de netejar la teva imatge perquè s'ha tornat a utilitzar... Jo no estic en contra de ningú, però almenys que posin la seva fotografia als diaris i no la meva, que em deixin tranquil i pugui treballar, que és el que demano”, reclamava l'atleta, que aquest cop sí que es planteja prendre accions legals: “Han anat massa lluny fent servir el meu nom, l'han intentat tacar un altre cop, i això no trobo que estigui bé. Potser sí que farem alguna cosa. Ara, el primer és la cursa [avui] i després la setmana que ve ja veurem què fem. Però jo crec que aquest cop sí que ho hauríem de tirar endavant i fer que hi hagués una rectificació de les parts implicades”, valorava.

Plenitud

“A poc a poc, no tenim cap objectiu de quedar en alguna posició. Només córrer, i fer-ho en els ritmes que marquen l'entrenament. Agafar experiència, ritme per arribar al campionat de Catalunya de cros que es fa a Caldes, i el d'Espanya al març” és ara l'objectiu de Mullera, conscient que el 2014 pot guanyar una medalla al campionat d'Europa a Zuric en la seva especialitat, els 3.000 obstacles: “En tinc moltes ganes. I sí, com dius, m'he tret un pes de sobre: em puc centrar només a córrer i tinc molta motivació, aquest any. Fins i tot les cames, veig que estic millor amb els temps que estic fent ara.” Un objectiu, la medalla, real: “La cosa va bé i, si continuem així, a Zuric podrem tocar una medalla. Seria un somni fet realitat.” I, ho diu, Mully, conscient de la maduresa adquirida. Ho va demostrar entrant a la final del mundial a Moscou, l'agost passat: “Sí, crec que estic en el meu millor moment. Faré 30 anys a l'abril i s'ajunten l'experiència, les hòsties que t'has fotut, que si les saps gestionar t'ajuden a ser millor, el psicòleg, moltes curses internacionals... fa que siguis millor. Millor persona i millor atleta. Em queden uns anys molt bons. Començant per aquest. Puc demostrar que estic entre els millors d'Europa igual que vaig demostrar que puc estar entre els millors del món.”

ESTAT DE DRET

“Si cada any hem de demostrar que sóc innocent, ho farem. No tenim res a amagar”

HONOR

“Han anat massa lluny fent servir el meu nom un altre cop. Potser farem alguna cosa”

RESOLUCIÓ

“Pensava que seria més ràpid, hi vam haver d'insistir. I ho han hagut d'arxivar”

El malson de Londres 2012, un any més tard

Àngel Mullera va ser protagonista dels Jocs de Londres 2012. I no pas pel seu resultat esportiu, sinó perquè el COE i el CSD van pressionar fins al límit la federació espanyola perquè no competís. Tot perquè el diari As l'havia implicat en un presumpte afer de dopatge basant-se tan sols en uns correus electrònics que l'atleta va denunciar com a falsos. Però Madrid estava en ple tercer intent per ser seu olímpica i els principals retrets que se li feien era en relació amb la tebiesa de l'Estat espanyol en la persecució del dopatge. I el somni olímpic de Madrid no es podia permetre que un dels atletes que representava el COE a Londres estigués sota sospita, ni que fos tan feble i poc contrastada. I encara menys quan els ariets mediàtics de l'Espanya esportiva, els diaris As i Marca –en el cas d'Alberto Contador havien fet costat al ciclista, que havia donat positiu, a diferència de Mullera–, pressionaven de valent. El fondista, però, va recórrer al TAS, que, en una sessió exprés a Londres mateix, va sentenciar a favor de l'atleta i va ordenar el COE que l'inclogués a la llista.

Un any més tard, però, li van tornar a tirar porqueria. L'Agència Espanyola de Salut i Lluita contra el Dopatge es va estrenar fent controls independents en el campionat estatal d'atletisme, en el qual Mullera havia guanyat els 3.000 obstacles. I va trobar dos positius per EPO [Sergio Sánchez i Alberto Lozano] i una substància del grup dels corticoides en la mostra de Mullera. La diferència és que, mentre la presència d'EPO no és justificable de cap manera, Mullera té permís mèdic per administrar-se Pulmicort, un broncodilatador indicat per a l'asma. Ho sabien el COE i la federació, però no l'agència antidopatge, a la qual no li va importar filtrar la informació als mitjans afins sense contrastar si Mullera es podia prendre el medicament.

La filtració, a més, es va fer un mes més tard que Mullera hagués fet costat al procés sobiranista català i hagués exhortat els representants de les institucions catalanes a “espavilar-se per marxar”, en una entrevista a El 9 Esportiu.

TONI ROMERO

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)