Més esport

MIREIA MIRÓ

ESQUIADORA I CORREDORA DE MUNTANYA

“L'esquí de muntanya és per a tota la vida”

“Si tornava volia fer-ho al cent per cent. Ja fa dos hiverns i un estiu que no estic al màxim, i això no és agraït”

“Continuo sent la mateixa persona, competeixi o no. Continuo tenint inquietuds i ganes de fer coses”

Una lesió al genoll que es va fer a la Transalpine Run el 2011 l'ha mortificat els dos últims anys. Des de llavors no ha fet net i, veient que no pot rendir al cent per cent, ha decidit posar el punt final a les competicions d'alt nivell. Continuarà vinculada a l'esquí de muntanya, té projectes al cap i no vol que el seu sigui un comiat trist. Se'n va amb un palmarès impressionant. En esquí de muntanya, dos títols i un subcampionat mundial, un títol i tres segons llocs en copa del món, dues victòries en la Pierra Menta, una al Tour du Rutor, una en la Patrouille des Glaciers... En curses de muntanya ha estat subcampiona del món, ha guanyat el Giir di Mont, l'Olla de Núria i la Dolomites Sky Race, entre altres èxits.

Què li ha fet prendre la decisió de retirar-se amb 25 anys?
No és una decisió presa d'un dia per l'altre. Feia temps que ho meditava. Ja no disfrutava com abans, perquè feia dos anys que arrossegava problemes físics. Aquest estiu he pogut desconnectar i agafar perspectiva de com estan les coses. He pogut disfrutar d'altres activitats sense la necessitat de competir. Això em va portar a prendre aquesta decisió. El més difícil va ser assumir el moment de fer el pas. Deixar la competició d'alt nivell és difícil.
L'hivern passat em va dir que s'ho havia plantejat més d'un cop. Què ha canviat?
Una sempre espera recuperar-se. A l'hivern vaig prendre la decisió de no competir a l'estiu per veure si els problemes físics milloraven. Vaig fer recuperació i si tornava volia fer-ho al cent per cent. Ja fa dos hiverns i un estiu que no estic al màxim, i això no és agraït. Volia tornar amb les garanties de poder entrenar-me bé i rendir al màxim. Vaig veure que la recuperació no anava bé. Els canvis no eren prou significatius per poder afrontar bé la temporada. Hi ha hagut millores, però no són vàlides per a l'esport d'alt nivell. Veia que tornava a entrar en la mateixa roda i sabia que no volia passar un altre hivern de la mateixa manera. I vaig decidir parar.
La lesió d'aquest estiu va accelerar aquesta decisió?
No, ja la tenia presa abans de trencar-me la cama. Potser això ha fet que m'ho prengui més bé, pel fet de saber que no tinc un calendari de competicions al darrere que em pressioni. M'ho estic prenent molt bé i de manera molt tranquil·la. Fins i tot m'he sorprès a mi mateixa, perquè ara fa dos mesos que sóc a Barcelona i encara no he tingut la necessitat de marxar a la muntanya.
S'ha sorprès molta gent de la seva decisió de plegar amb només 25 anys?
La gent del meu voltant ho ha entès. Potser ha sobtat perquè els resultats a l'hivern més o menys acompanyaven. Però la competició no és només un resultat, i per a mi el més important és estar bé. Sí que sóc jove, però tinc ganes de fer altres coses. Ja he estat dos anys intentant recuperar-me. No ho he fet prou i cal fer altres coses. No puc encadenar-me a aquesta situació per sempre. Continuo sent la mateixa persona, competeixi o no. Continuo tenint inquietuds i ganes de fer coses. Estar lligada a la competició sabent que no puc estar al cent per cent és massa pes.
Quines coses té ganes de fer?
Tinc moltes ganes de continuar lligada a la muntanya, de fer viatges d'exploració. Hi ha molts llocs que vull conèixer. També vull participar en el desenvolupament de l'esquí de muntanya. És un esport que ha agafat molta força, ha crescut molt i de manera molt ràpida. M'agradaria implicar-me en la formació, tant de joves com d'adults. També tinc alguns anhels personals. M'agradaria saltar al Naranjo de Bulnes en salt base l'estiu que ve. Aquest hivern, a Ordesa, vull encadenar tots els 3.000 en esquí de muntanya, des de la Punta de las Olas fins al Taillon. És un racó del Pirineu que em té enamorada i fa temps que ho tinc al cap.
El paracaigudisme i el salt base estan en el seu futur?
M'agraden molt, però tampoc en faré una activitat de pràctica habitual. Ho faré de tant en tant, quan surti un projecte maco i vinculat a la muntanya. M'agrada aquesta activitat quan puc unir el salt amb la muntanya, quan ho puc fer en ambients salvatges i haig de caminar per arribar al lloc del salt.
Es planteja fer alguna competició ocasional?
No tanco les portes a la possibilitat de fer-ne alguna de tant en tant, però participaré en les curses amb altres expectatives. De moment no em plantejo fer la Pierra Menta [la cursa més famosa del món]. Seria molt violent anar-hi amb altres expectatives que no siguin la victòria, perquè em porta molts records i sensacions molt fortes. Ja ho aniré veient, no estic sotmesa a cap calendari.
Què trobarà més a faltar de la competició?
La gent i l'ambient. Però segur que em passaran altres coses molt bones. Aquest primer hivern, fins que trobi el meu lloc i em senti a gust en la nova situació, potser se'm farà dur veure com la temporada va passant.
Es veuria en un paper de federativa?
No és el que em crida més l'atenció, però quan vaig prendre la decisió de plegar ho vaig comunicar a les federacions respectives i em vaig oferir a donar un cop de mà en el que pugui. Fa molts anys que estic en aquest esport i en aquest temps m'he aprofitat de les estructures creades. Sense això no hauria arribat enlloc. M'agradaria tornar allò que m'han donat i estic a disposició per ajudar.
S'acomiada amb tristesa?
Quan vaig decidir que deixava la competició no volia que tingués cap aire dramàtic. És una etapa en la qual he estat molt feliç. No em vull acomiadar amb tristesa. De fet, no ho visc com un comiat, perquè l'esquí de muntanya, encara que deixis la competició, és per a tota la vida. El que deixo és l'alt nivell, però els projectes que tinc al cap ompliran el buit que deixarà la competició. M'agafo amb ganes la nova etapa. Continuaré donant guerra per un costat o per l'altre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)