Natació

Els quaranta principals

Gairebé el seixanta per cent de la delegació espanyola de natació la integren esportistes catalans

Belmonte, Carbonell i el waterpolo són els principals aspirants a medalla del grup

Els quinzens campionats del món de natació, que es disputaran a Barcelona a partir de demà, per fi aixequen el teló. Ahir es va fer la fotografia de grup de la delegació catalana al Palau Sant Jordi –on ahir ja es veien esportistes entrenant-se–, i sense cap mena de dubte s'hi parlava català. Molt.

Fins a 40 nedadors i nedadores catalans competiran en les diferents disciplines en aquests campionats del món de natació. Aquests esportistes suposen el 58% dels nedadors que competiran en les diferents disciplines amb l'equip estatal. No és una dada gaire sorprenent si tenim en compte la dinàmica que des de fa anys hi ha en els diversos esports aquàtics. És una situació habitual, que els esportistes catalans hagin contribuït directament als èxits estatals.

En els últims deu anys del campionat, el percentatge de nedadors catalans en la delegació espanyola sempre ha estat del 50% o superior, i va arribar a ser del 61% a Xangai el 2011. En aquest mundial també hi competiran nedadors i nedadores nacionalitzats que han jugat amb la selecció catalana com és el cas dels waterpolistes Felipe Perrone i Balazs Sziranyi.

Xavi Garcia i Jennifer Pareja en la modalitat de waterpolo i Erika Villaécija en natació i aigües obertes, seran els únics catalans que també van participar en el mundial de Barcelona de l'any 2003.

En waterpolo femení debuta per primera vegada en un mundial de natació Roser Tarragó (CN Mataró) i en waterpolo masculí ho faran Ricard Alarcón (CN Terrassa), Rubén De Lera (CN Atlètic Barceloneta) i Pere Estrany (CN Sabadell). En natació sincronitzada, Sara Levy (CN Kallipolis), Meritxell Pujadas (CN Granollers) i Laia Pons (CN Granollers). En natació femenina debuta Marta González (CN Vic-ETB), Jéssica Vall (CN Sant Andreu), i en categoria masculina, Albert Puig (CN Terrassa) i Gerard Rodríguez (CN Badalona).

Les principals possibilitats de medalla estan en totes les proves de natació sincronitzada. Ona Carbonell liderarà la sincro i competirà en sol i duo, juntament amb Marga Crespí. La barcelonina ja va aconseguir bons resultats recentment en l'obert del Japó i en els Jocs Olímpics de Londres de fa un any. L'equip de natació sincronitzada, format per vuit nedadores catalanes de les dotze que conformen l'equip, lluitarà amb la Xina per la plata i intentarà superar les russes. Mireia Belmonte, que competirà en sis proves, encapçala les esperances en natació, juntament amb Erika Villaécija, que ho farà en aigües obertes. El waterpolo, tant el masculí com el femení, també té moltes possibilitats de pujar al podi amb un equip format per pràcticament només nedadors catalans. Onze dels tretze integrants en la categoria masculina i nou de tretze en la femenina són de casa.

Els catalans Ester Jaumà i Rafa Aguilar estaran al capdavant del cos tècnic de la natació sincronitzada i del waterpolo masculí, respectivament.

La influència del CAR

El centre d'alt rendiment de Sant Cugat es dedica des de fa anys a la formació integral d'esportistes. No és estrany, doncs, que un gran nombre de nedadors i nedadores que competiran en el mundial durant els pròxims dies s'hi hagin format, fins i tot aquells que no són catalans. Els catalans Marina Garcia (100 m i 200 m braça), Juanmi Rando (50 metres esquena), Marta González, que formarà part del relleu 4x100 m lliure, i la mallorquina Melanie Costa (400 metres lliures) en són un exemple.

A més, el CAR s'ha convertit, en les últimes setmanes, en la base d'entrenaments d'onze de les delegacions que competiran a les piscines del Palau Sant Jordi. Aquestes han pogut aprofitar les completes instal·lacions i l'avançat programa de biomecànica que s'utilitza a Sant Cugat per millorar la tècnica dels esportistes i perfeccionar els últims entrenaments abans de la gran cita.

WATERPOLO

Vint dels vint-i-sis integrants de les seleccions de waterpolo són catalans

XANGAI 2011

El 61% del combinat espanyol de natació van ser catalans
Rafa Aguilar (waterpolo masculí) i Ester Jaumà (sincro) són de la casa

FORMACIÓ

Molts dels esportistes que competiran en el mundial s'han entrenat al CAR
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)