Més esport

Tibau pren nota de la indignació de l'esport

Política esportiva. Més de 500 directius de clubs gironins desborden totes les previsions de la primera trobada per la problemàtica de les inspeccions

Qui va anar a buscar solucions es va equivocar de dia. Dels que tenien dubtes i els volien aclarir, algun van sortir satisfet i algun altre fet un embolic. La va encertar de ple qui a anar a expressar la seva indignació pel tracte discriminatori respecte a altres territoris de l'Estat i degradant cap a un dels fets diferencials més rellevants del país, l'esport de base i el teixit associatiu que el sosté. I si Ivan Tibau, el secretari general de l'Esport, vol palpar com respira la Catalunya esportiva, la de la quantitat d'on destil·la la qualitat, per carregar-se d'arguments per anar a Madrid, ja sap que a la portada de la carpeta hi ha d'escriure la paraula indignació.

Desbordat

Les set reunions pel territori van començar ahir a Girona i la concurrència va fer petit l'auditori i la sala annexa que es va habilitar. Més de 500 representants d'entitats. Tibau, amb vista que algunes de les preguntes es convertien en vaticinis i del to que prenien, va recordar més d'un cop que ells –l'acompanyaven el director del Consell Català de l'Esport, Gerard Figueres, i l'assessora legal Judith Martínez– eren allà per ajudar i per recollir problemàtiques per negociar l'exempció de les cotitzacions a la Seguretat Social en el cas de les compensacions per despeses dels voluntaris esportius.

Indignació a part, l'altra realitat palmària és que la casuística és inacabable: des del club de futbol a qui donar d'alta els jugadors li representarà pagar uns drets federatius equivalent a un professional al que només fa formació amb dues persones i i no es pot permetre donar d'alta l'entrenador que tenen set hores a la setmana, passant per les repercussions fiscals o els concursos de creditors, la varietat és amplíssima i incomptable. “No som tots iguals i ens tracten igual”, es va sentir.

Un clam pel voluntariat

En resum, però, la majoria d'opinions i qüestions van anar adreçades a reivindicar l'exempció –no la bonificació– de les cotitzacions de les quantitats pagades per compensació de despeses. I a posar de manifest la inquietud per la responsabilitat patrimonial dels directius en cas de sancions.

Queixes, dubtes, preguntes i previsions catastròfiques –“quan els ho expliquem als entrenadors, no voldran continuar”– al costat de solucions per evitar la regularització –pagar quantitats variables sense periodicitat constant i justificades com a despeses– i peticions per defensar la feina social fins al límit, van encadenar-se durant més de dues hores. Tibau va defensar la moratòria de les inspeccions fins al desembre perquè permet negociar i va prometre informació fluida i constant.Va demanar que els clubs comuniquin si han regularitzat perquè “hi ha el compromís que no seran inspeccionats” i va explicar que en l'última trobada amb els seus homònims d'altres territoris de l'Estat ningú coneixia el problema. Per descomptat, la remor va créixer.

“L'escenari ha canviat”

Ivan Tibau va recordar, però, que per molt bo que sigui l'acord a què es pugui arribar, res serà com abans. “L'escenari ha canviat respecte als últims anys”, va apuntar. Sense dir-ho, és un missatge per als clubs que tenen personal –coordinadors o entrenadors de primers equips– que cobren quantitats properes al salari mínim interprofessional (645 euros). Hauran de regularitzar-los.

EL PASSAT, PASSAT

Tibau adverteix que no es podrà tornar a la situació anterior
La casuística és inacabable i les realitats de cada entitat, diferents

Oportunitat per anar tots a l'una

El PSC va registrar al Parlament, el 27 de juny, una proposta de resolució perquè el voluntariat esportiu tingui un tractament diferenciat, segons el delegat nacional d'esports socialista, Josep Monràs. Magnífica oportunitat per consensuar un text amb el d'ERC. Monràs vol que la moratòria d'inspeccions sigui la mateixa que té la LFP amb Hisenda i creu que s'ha d'enviar un missatge d'absoluta contundència a la ministra de treball, Fátima Báñez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)