Esport i política

ERC es posa en marxa per protegir l'esport de base

Política esportiva. Impulsarà mocions als ajuntaments i presentarà una proposició de llei del voluntariat esportiu al Congrés dels Diputats

ERC va fer saber ahir la seva resposta a l'amenaça a l'esport de base català que representa l'exigència que tots els clubs donin d'alta els seus col·laboradors, fins i tot si perceben quantitats ínfimes.

Els republicans impulsaran en tots els ajuntaments on tenen càrrecs electes mocions de suport al teixit associatiu esportiu del país. La formació intentarà consensuar-les amb el màxim nombre de grups possible i votar-les durant el mes de setembre, ja que a partir de l'1 d'octubre conclou la moratòria que va aconseguir com a única concessió la secretaria general de l'Esport negociant amb la Seguretat Social.

Paral·lelament, la sectorial d'esports d'ERC –que presideix Josep Saguer– ha encarregat a l'advocat Ignasi Doñate la redacció d'un projecte de llei del voluntariat esportiu, que hauria d'estar enllestit aquest mes per entrar-lo en el registre del Congrés dels Diputats. Aquest nou text recolliria la necessitat de mantenir al marge de la legislació laboral els col·laboradors necessaris per al funcionament de l'esport de base català i, per tant, eximir els clubs de la necessitat de donar-los d'alta a la Seguretat Social com si fossin treballadors. Això sí, fins a una quantitat per discutir però que podria situar-se al voltant dels 300 euros mensuals, que es considera la frontera entre el voluntariat i l'activitat professional.

El diputat Albert Donés es pregunta si existeix un document de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social amb les “instruccions” que han de seguir les entitats, i que reculli qui s'ha de regularitzar i qui es considera professional de l'esport i qui voluntari.

A l'abril, el diputat al Congrés Joan Tardà ja va proposar fer un front comú entre les forces catalanes contra l'inusual increment del nombre d'inspeccions d'ofici que s'han fet a l'esport català de base. Tardà, a més, va recordar que l'article 1.3 de l'Estatut dels Treballadors i l'article 98 de la llei de la Seguretat Social ja preveuen l'exempció de la inscripció a la Seguretat Social en el cas dels voluntaris. La qüestió és, ara, definir què és voluntariat i quins tipus de relacions s'hi poden acollir.

Tomàs Moral: “És l'atac més dur, més que les retallades”

El president de la
Federació Catalana d'Handbol, Tomàs Moral, va qualificar la campanya d'inspeccions d'ofici als clubs com “l'atac més dur que es pot fer a l'esport català, més que les retallades de les subvencions públiques” perquè, segons la seva opinió, “s'ataca
l'arrel de l'esport i de l'associacionisme de Catalunya”.

Moral, en una entrevista a La Xarxa, insta a “no deixar aquest tema en mans dels polítics, perquè hem de ser tot l'esport qui treballi per evitar la nostra desaparició”.

El màxim responsable de l'handbol català i també el director esportiu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Jordi Sans, coincideixen a esmentar la possibilitat d'impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) per deixar exempt
de cotització social
el voluntariat
esportiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)