Ciclisme

L'efecte papallona

La primera etapa del Tour del centenari, prevista per acabar a l'esprint i sense més conseqüències, esdevé caòtica

Enmig de la confusió i les caigudes, l'organització no aplica les diferències a meta

Caigudes i, abans de sortir, un bus atrapat a l'arribada...
Tot estava disposat per a la 24a victòria de Cavendish al Tour

L'efecte papallona és el desencadenant de la teoria del caos. Segons aquest concepte, principi bàsic de la causa-efecte, la més mínima variació en les condicions inicials pot provocar que el sistema evolucioni d'una manera completament diferent de la prevista. I encara gràcies que, en el cas que ens ocupa, l'organització del Tour va decidir no aplicar les diferències en els temps d'arribada a meta. En certa manera, es podria considerar que l'inici de la variació va començar el dia que es va decidir no començar amb una etapa pròleg, després de gairebé mig segle (1966). Una etapa plana de 213 quilòmetres. Tot estava disposat perquè Mark Cavendish sumés la seva vint-i-quatrena victòria en el Tour, la primera després de guanyar-ne només tres l'any passat amb l'Sky, raó per la qual va canviar d'aires. O, si no fos possible, que el gran rival en les arribades massives del millor esprintador de la història del Tour i excompany de Cav a l'HTC, l'alemany Andre Greipel (Lotto), li pispés la victòria com feia l'any passat quan al campió britànic no li preparava les arribades el seu equip. Fins i tot es preveia la possibilitat de Marcel Kittel (Argos), guanyador al final; malgrat tot... I encara hi havia un altre escenari possible, i previst: que el talent de Peter Sagan impedís als velocistes de mena obtenir el triomf que els permetés aconseguir el mallot groc. Un privilegi reservat els darrers anys als especialistes en la contrarellotge, en general, i al suís Fabian Cancellara –ja no ha vingut al Tour, perquè no hi havia pròleg– en particular. Però res de res. Un simple moviment de les ales d'una papallona a l'altra banda del món, com diu el proverbi xinès, ho va canviar tot. Fins a l'extrem que fins i tot el gran favorit per adjudicar-se l'edició 100 del Tour, Chris Froome (Sky), va caure en el tram neutralitzat de la sortida (!), a quarts de dotze del matí. En el primer quilòmetre cronometrat ja es va formar l'escapada del dia. Joan Antoni Flecha (Vacansoleil) i quatre ciclistes més, dos dels quals debutaven en el Tour i dos més amb dues edicions cadascun respecte a les deu del català d'origen argentí, que xerrava pels descosits i manava en un grup que amb prou feines va arribar a superar els quatre minuts sobre el pilot. Fins i tot es van voler deixar neutralitzar quan estava tot el peix venut –Lobato ja s'havia endut el premi del mallot de la muntanya– i el pilot va aixecar el peu quan els tenien a 15 segons, a 110 de Bastia. A 60 de la meta, Lobato ja es va despenjar, i Lars Boom (Belkin) superava Flecha en l'esprint intermedi abans que a 37 el pilot els neutralitzés.

Caos

I llavors va tornar el caos... La velocitat s'anava multiplicant amb el pas de diversos equips al cap de cursa, mentre el pilot s'estirava cada vegada més. A 15 de la meta, el campió d'Holanda, Johnny Hogerland (Vacansoleil), es va enganxar amb una pancarta publicitària al costat de la carretera i anava a terra. Poc després, l'autocar de l'Orica quedava enganxat amb l'arc d'arribada. Just al lloc on s'havia de disputar l'esprint al cap de 10 minuts! Va córrer la veu que l'arribada seria 3 quilòmetres de meta, en el lloc on hi havia una rotonda (?). Nova caiguda, massiva ja. I amb el canadenc Ryder Hesjedal (Garmin), a la cua del pilot, com a principal afectat. Però encara faltava la pitjor: just en el moment que l'autocar podia deixar lliure la línia d'arribada, i al lloc on s'hauria d'haver acabat en cas que desinflar les rodes del bus no hagués resultat, caiguda massiva amb patums com Tony Martin (Omega) Alberto Contador (Saxo) com a principals afectats.

Etapa 1 (213 km) i general
1r. Marcel Kittel (Argos)
4h56:54
2n. Alexander Kristoff (Katuixa)
m.t.
3r. Danny Van Poppel (Vacansoleil)
m.t.
4t. David Millar (Garmin)
m.t.
5è. Matteo Trentin (Omega)
m.t.
6è. Samuel Dumoulin (Ag2r)
m.t.
7è. Greg Henderson (Lotto)
m.t.
8è. Jurgen Roelandts (Lotto)
m.t.
9è. J.J. Rojas (Movistar)
m.t.
10è. Kris Boeckmans (Vacansoleil)
m.t.
44è. Joaquim Rodríguez (Katuixa)
m.t.
45è. Albert Losada (Katuixa)
m.t.
123è. J.A. Flecha (Vacansoleil)
m.t.
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Frase
Nom
càrrec
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)