FEB

El Prat, el trampolí a l'ACB

LEB Plata. El vinculat del Fiatc Joventut, que juga a la LEB Plata, ha aportat des de la seva relació amb la Penya, fins a 15 jugadors a l'ACB i fins i tot un va arribar a jugar a l'NBA: Eyenga

La localitat del Prat de Llobregat és, des de fa uns anys, un dels punts de referència del mapa del bàsquet de l'Estat. L'arribada del Joventut va suposar un canvi en molts sentits, però el que inicialment semblava que la vinculació del Prat amb la Penya podia ser una cosa únicament profitosa per a l'entitat i bona econòmicament per al Joventut –pels diners que s'estalviava–, al final aquesta comunió ha estat sobretot beneficiosa per als jugadors. Sens dubte el Prat joventut és el trampolí a l'ACB. Els últims que hi han debutat van ser, diumenge, Agustí Sans i Joonas Caven. Però mirant en els darrers anys els jugadors que han defensat la samarreta del Prat, hi trobem fins a 15 jugadors que han fet el salt a la Lliga Endesa. D'altres, com ara Joan Tomàs, Ferran Bassas, Marc Rubio... han tret el nas a l'ACB; d'altres, com ara Josep Ortega, s'han consolidat per ser referència en la LEB Or, o fins i tot, com a anècdota, d'altres van aprofitar el Prat Joventut per recuperar el to físic com va fer el mític Roberto Dueñas.

El primer any de vinculació va començar amb Aíto García Reneses en el primer equip i clarament amb tècnics amb vocació de formar jugadors, com seria posteriorment. Corria el curs 2004. Es va fitxar Agustí Cuesta, però Joan Montes el va reclamar per ser el seu ajudant en el Barça i no va començar la temporada. El relleu el va agafar Sito Alonso, actual tècnic del Guipúscoa. Amb un equip amb experts d'aquestes categories i Dmitri Flis –el primer vinculat– es va engegar el projecte. Després li agafaria el testimoni Carles Duran, que va estar dos anys com a tècnic; després Josep Maria Raventós –ara tècnic del Santfeliuenc–, dues temporades més; una, Josep Maria Izquierdo –ara ajudant de Zeljko Obradovic en el Fenerbahçe– i després novament Carles Duran, que compleix la seva quarta temporada.

Carles Duran explica quin és el secret que té el Prat: “És bàsic per als joves que quan acaben de ser júniors la LEB Plata els serveix per veure la realitat d'aquest món, juguen contra veterans, i els ajuda a millor en bàsquet i mentalment, perquè en júnior la majoria de partits els guanyen fàcilment.” Per Duran, hi ha un aspecte important: “No és un vinculat només per formar, sinó també aprenen a competir i guanyar, lluiten per estar a dalt, i això els fa ambiciosos.” Pel tècnic del vinculat de la Penya, és una transició ideal: “Els joves saben que aquí tenen oportunitats, que han d'anar graó a graó i que el treball té fruits i els resultats en són el millor exemple.”

El president del Prat, Arseni Conde, assegura que la vinculació ha suposat un fet històric per a la ciutat: “L'Ajuntament ha cregut sempre en el projecte i hem convertit l'entitat en una de les referències del bàsquet català; sempre podrem dir que vam tenir l'honor de disfrutar d'un jugador que va acabar a l'NBA, com Eyenga, i molts d'altres que són referència en l'ACB, i que sense aquest acord no hauria estat possible.”

CARLES DURAN

“Els joves saben que aquí tenen oportunitats, que han d'anar graó a graó i que el treball té fruits”

Una relació que farà deu anys

EL9

L'estiu de l'any 2003 a la seu de la Federació Catalana de Bàsquet van coincidir en les reunions de clubs d'EBA l'actual president del Prat, Arseni Conde, i el responsable del filial de la Penya llavors, Josep Maria Guasch. El verd-i-negre va plantejar que buscaven trobar alguna solució per eixugar el cost que suposava un filial en la lliga EBA. Conde va mostrar el seu interès però no va fructificar. L'estiu posterior, però, el 2004, es va repetir l'escena, i aquella vegada la Penya sí que va obrir la porta a trobar un club per fer la vinculació. Molts van ser els clubs que s'hi van interessar, com ara l'Aracena, el Mataró, l'Olesa, el Vic... però finalment van arribar a un acord per tres temporades amb el Prat, un club que els quatre anys abans havia estat en la final a vuit de la lliga EBA. Al final d'aquesta temporada es complirà, doncs, una dècada de la vinculació entre la Penya i el Prat, una relació que ara, amb la crisi, es va renovant cada any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)