ACB

El Joventut, salvat

ACB. La Penya sortirà del concurs de creditors amb una rebaixa del 80% del deute, que passa dels 13,8 milions d'euros a 2,7 i, a més, té tres anys de carència abans de començar a pagar

Ahir va saltar la bomba que salvarà el Joventut: la junta de creditors va votar a favor de signar un conveni en condicions immillorables per al club. Tothom confiava que la Penya sortiria del concurs de creditors, però la sorpresa és el percentatge de la quitança que ha aconseguit del deute acumulat en el moment d'entrar en el concurs de creditors: un 80%. Això significa que els 13,8 milions d'euros que es devien passen a ser 2,7 milions. Una rebaixa impressionant que va ser aprovada pel 70% dels creditors, tot i que amb més del 50% ja hauria estat vàlida.

El deute real de la Penya no és, però, de 2,7 milions d'euros. Aquesta xifra correspon a la rebaixa del deute que hi havia quan el Joventut va entrar en el concurs de creditors, a la qual s'ha de sumar el deute acumulat des d'aquell moment i aproximadament un milió d'euros més que correspon a l'Agència Tributària. Ara mateix el Joventut té en propietat els terrenys de Canyet i dos pisos, un a Badalona i un altre al Masnou. Aquests actius donen viabilitat al projecte futur. Ara s'obre un termini de deu dies hàbils perquè els creditors presentin al·legacions. Si no prosperen, el 15 de juliol la Penya sortirà del concurs de creditors oficialment.

Excepcionalitat

La Penya ha aconseguit aquest tractament d'excepcionalitat gràcies a la seva transcendència social, esportiva i històrica. Per això la rebaixa ha estat tan alta. Un altre dels factors decisius per intentar sortir del pou és el període de carència que tindrà per fer els pagaments del deute. Tot i que disposa de sis anys per eixugar-lo completament, en els tres primers no està obligat a fer cap pagament. Aquesta circumstància permetrà als gestors del club tenir més marge de maniobra per tal de buscar i trobar solucions en el proper trienni. El que sí que és innegociable és que, a partir del dia en què se surt del concurs de creditors, no es pot deixar de fer front als nous pagaments que es generin. Això obligarà el consell a tenir diner líquid per tal d'afrontar totes les despeses. Caldrà veure si això obligarà a adoptar més mesures d'estalvi, com ara un ERO.

Tres aliats

Un dels factors determinants en tot aquest concurs de creditors amb què ha conviscut el Joventut ha estat el jutge José María Fernández Seijoo i els administradors concursals Oriol Ripoll i Antonio Batlle, que han fet un informe favorable per donar viabilitat a l'entitat.

El jutge que ha portat al cas es va mostrar des del primer dia obert a trobar solucions i va assumir amb protagonisme el cas. Seijoo va arribar a anar a Televisió Badalona per explicar la situació i donar la seva visió de tot plegat explicant, per exemple, que un club com el Joventut havia de buscar una via de solució i que Villacampa, amb qui parlava per solucionar el tema, era un referent seu perquè era un amant del bàsquet.

LA REBAIXA

11,1
milions
d'euros són els que s'ha estalviat de pagar el Joventut del deute que tenia de 13,8

LES CONDICIONS

6
anys
són els que disposa el Joventut SAD per pagar el deute. Hi ha una carència de tres anys

Jordi Villacampa podria anunciar avui al consell d'administració que marxa

Jordi Villacampa va arribar a la presidència del Joventut poc abans de l'any 2000. El màxim responsable verd-i-negre va ser vicepresident de Genís Llamas, el president aleshores, però quan aquest va plegar li va passar el regal. Els primers anys van servir per trobar l'estabilitat social i després, amb l'arribada d'Aíto, els èxits esportius coincidint amb l'explosió de Ricky Rubio i Rudy Fernández. El deute, però, va començar a créixer i alguns dels projectes que havien de permetre fer front a aquest deute quedaven paralitzats com, per exemple, la venda –ja signada– d'uns terrenys del barri de Canyet a una escola, que va quedar paralitzada en rebre traves institucionals. Això va obligar a fer altres moviments. Els ingressos per venda de jugadors, com ara els 3,7 milions cobrats del Barça per Ricky Rubio, no van tapar tot el forat i el Joventut també es va vendre la seva part de les accions del centre comercial Màgic Badalona per evitar quedar afectat pel concurs de creditors en què havia entrat la constructora Sacresa, el seu soci a Màgic Badalona. Ara, una vegada eixugat bona part del deute, caldrà saber què farà Jordi Villacampa. El president havia dit del dret i del revés que quan la Penya sortís del concurs de creditors ell deixaria el càrrec. Jordi Villacampa, doncs, podria plegar. Malgrat tot, també hi ha la possibilitat que Villacampa faci servir aquest any per fer una transició amb qui vulgui agafar el relleu, si hi ha algú que ho vulgui. Sembla que sí, que hi ha un grup de gent que hi està disposada. Avui al vespre, al Palau Olímpic, hi haurà consell d'administració per explicar la situació i s'espera una roda de premsa per fer-ho públic. Podria marxar ell, i tot fa pensar que quan plegui ell, també ho farà el seu consell d'administració en bloc. Avui se sabran més detalls.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)