Territorial

Futbol català

Xavi Molist (Horta), un atacant incombustible

El futbolista de fons

Xavi Molist va complir en l'última jornada 600 partits des que va debutar al Manlleu la temporada 1994/95

El davanter, referent del futbol català dels darrers anys, treballa ara per aconseguir l'ascens a tercera divisió amb l'Horta i pensa en el futur: es mostra ambiciós com a tècnic

L'atacantcompagina la seva tasca de futbolista amb la de tècnic: dirigeix el juvenil de l'Horta

Llavors ell segurament no s'ho podia imaginar, però alçar la mà en el moment oportú canviaria la seva carrera esportiva per sempre. L'estiu en què el Brasil va guanyar el mundial dels Estats Units (1994), el tècnic del Manlleu, Jaume Sabaté, necessitava un davanter per al partit de presentació de l'equip. Un jove Xavi Molist, que jugava de central i mig en el juvenil del club osonenc, va dir que ho podia fer i aquí va començar una història que diumenge passat, al camp del Martinenc, va arribar als 600 partits. Aviat és dit, però són gairebé vint anys de dedicació.

Molist és des d'aquell dia un futbolista incansable, que devora partits de la mateixa manera que un corredor de fons endrapa quilòmetres. “És clar que el partit de diumenge passat va ser especial pel que significava, però un cop ets sobre la gespa et centres en allò que importa, que l'Horta aconsegueixi un bon resultat”, relata amb pragmatisme el futbolista manlleuenc, que es compara amb el jove jugador que començava dues dècades enrere: “M'assemblo molt poc a aquell Molist i, quan el veig en vídeos, no em reconec. L'experiència et fa més llest i ara sóc més intel·ligent.”

La història del davanter va començar de ben petit, en una selecció de joves jugadors osonencs, però va accelerar-se el 1995. Llavors, la lesió d'un company del Manlleu va obrir-li les portes del primer equip i amb nou partits en va tenir prou per despertar l'interès dels grans del futbol estatal. “Em va vindre a buscar el Madrid i, quan ho tenia tot preparat per marxar cap allà, va aparèixer el Barça i no m'ho vaig pensar dues vegades”, explica Molist, que d'aquella època es queda amb “la sort de competir amb companys que ho han guanyat tot”. De fet, va compartir vestidor amb Xavi, Valdés, Puyol i companyia, i és amic íntim del central de la Pobla de Segur, amb el qual era company de pis. Quan mira cap enrere, això sí, és autocrític: “Només em retrec una cosa. Llavors em va faltar un punt d'ambició per arribar a més, ja que hi ha companys amb unes característiques similars que van tenir-lo i van fer el salt.” I és que Molist no oblidarà mai el 23 d'agost del 1996, en què va debutar amb el primer equip en un amistós contra l'Slovan Bratislava, sota les ordres de Bobby Robson i José Mourinho.

Col·lecció d'experiències

Un cop acabada la seva etapa al filial del Barça, Xavi Molist va marxar cedit amb 21 anys al Neuchâtel, de la primera divisió suïssa. “Llavors ningú no sortia del país i jo vaig ser dels primers”, detalla l'osonenc, que ho va jugar tot i va tenir una experiència d'allò més curiosa: “Vaig viure tota la temporada amb el president. Ell tenia una mansió i jo estava instal·lat en un bungalou annex. Menjava i convivia amb la seva família, com un més.” A partir de llavors, el davanter va recórrer bona part de la geografia estatal i catalana per jugar en diferents equips de segona A, segona B i també tercera. De tots els clubs en guarda records especials. Molist, de fet, és el perfil de jugador estimat per l'afició, un tret difícil en aquest món: “Que vagi on vagi em coneguin i parlin bé de mi és un gran orgull. Si ho dónes tot, la gent respon.”

L'atacant, que no ha perdut la fam i suma 156 gols en la seva carrera, va deixar l'any passat el Terrassa per jugar a primera catalana amb un Horta ambiciós, buscant altres coses. “Ara jugo per gaudir i quan ho deixi de fer plegaré”, relata el futbolista, conscient que en un moment o altre arribarà aquest dia. Ell, en tot cas, estarà ben preparat. És l'entrenador del juvenil de l'Horta i només li falta el darrer títol de tècnic, l'estatal. Xavi Molist té molt clar quin futur anhela: “El meu objectiu és ser entrenador i el punt d'ambició que no vaig tenir com a jugador al Barça B el tindré com a tècnic. Treballaré al màxim per assolir els meus objectius.”

Trajectòria
Des que va debutar al Manlleu, Xavi Molist ha jugat en els equips següents: Barça C i B, Neuchâtel, Logroñés, Sabadell, Badajoz, Nàstic, Terrassa, Castelló, Cartagena, Badalona i Horta.
156
gols
ha fet en els dinou anys que fa que juga.
37
anys
farà Molist la setmana que ve.
12
clubs
han tingut el davanter a les seves files.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)