Barça

El retorn del rei

L'argentí va jugar l'última mitja hora, va fer dos gols i va demostrar que torna a un bon nivell

Va ser l'altre gran protagonista d'una golejada que deixa sentenciats els vuitens de final de la copa

El Barça ha recuperat la pressió i atropella els rivals
Iniesta està creixent molt i amb ell ho està fent l'equip

La mirada assassina que Gerardo Martino havia vist al rostre de Leo Messi en els últims entrenaments la van poder apreciar ahir de prop els jugadors del Getafe. Els de Luis García encaraven l'última mitja hora de partit havent rebut dos gols, els dos d'un Cesc Fàbregas en estat de gràcia. Ho feien sabent que tenien l'eliminatòria molt difícil, però sospirant per no encaixar cap gol més i apel·lar d'aquí a una setmana al fantasma de les semifinals de l'any 2007, quan el Barça de Frank Rijkaard es va deixar remuntar un 5-2. Però llavors va entrar Messi al camp. I ho va fer al seu millor nivell. Li va costar, però quan va marcar el seu primer gol del 2014 no es va poder aturar i en va fer un altre marca de la casa, ja en el temps afegit, que va deixar l'eliminatòria dels vuitens de final sentenciada, i va començar a posar la por al cos de tots els rivals del Barça, començant per l'Atlético de Madrid.

El Barça de Gerardo Martino està creixent. Ha tornat de les vacances nadalenques com va acabar l'any, o fins i tot millor. En aquells últims partits del 2013, després de les derrotes a Amsterdam i Bilbao, el joc de l'equip havia donat símptomes de millora i s'havien començat a recuperar conceptes perduts, principalment la pressió, una de les característiques que va portar l'equip de Pep Guardiola a convertir-se en un referent del futbol mundial. El Barça va acomiadar l'any amb uns setanta minuts magnífics contra el Getafe en la lliga. Van tenir continuïtat en l'estrena de l'any diumenge passat contra l'Elx i també ahir durant un bon grapat de minuts, una altra vegada contra el Getafe, ara en la copa.

El Barça no va poder disposar de Neymar, baixa d'última hora per una gastroenteritis. El tan esperat retorn de Messi no es va produir d'inici. Van ser els tres davanters que tan bon partit havien jugat contra l'Elx (Alexis, Cesc i Pedro), els que van tornar a formar part d'un onze titular que va tenir sis canvis respecte al partit de diumenge. I els tres van tornar a tenir bons minuts des del mateix inici del partit. Pedro i Alexis amb bones arribades per la banda, sobretot el canari, que va ser ben ajudat per Adriano. Els dos extrems, a més, van ser clau en la pressió i en la recuperació. Ells i la resta de jugadors blaugrana. Saben que recuperant la pressió poden amb qualsevol rival. Ahir ho van fer molt i bé durant molts minuts, i van arribar a deixar al Getafe, que només estava preocupat de defensar, no encaixar gols i intentar deixar l'eliminatòria oberta per al partit de tornada, sense resposta. Els homes de Martino van arribar molts cops a l'àrea de Codina i van poder inaugurar aviat el marcador, gràcies a una centrada de Pedro i a una molt bona rematada de cap de Cesc Fàbregas. El d'Arenys es troba molt còmode no jugant ja de fals 9, sinó amb llibertat de moviments. Pot explotar així una de les seves millors virtuts, l'arribada a l'àrea. Un altre gol i una nova reivindicació. Dissabte arriba un dels partits més importants del curs. La visita al Vicente Calderón contra el ferm Atlético de Madrid de Simeone, que comparteix el lideratge amb els blaugrana. Tothom vol jugar aquest duel, i Neymar i Messi estaran en condicions de fer-ho. Pedro, Cesc i Alexis han deixat ben clar a Tata Martino en aquests últims partits que ells també ho volen fer.

En la primera part, hi va haver minuts de gran futbol. Amb pressió, ràpides recuperacions, combinacions en curt i arribades a l'àrea. El premi al bon joc, però, va ser escàs. Només un gol. Poc veient la superioritat mostrada pels blaugrana davant dels madrilenys.

La segona part va continuar amb el Barça buscant més gols i un millor resultat en l'eliminatòria. El Getafe tenia clar que aquests enfrontaments són de 180 minuts. Ells buscaven tenir possibilitats en la tornada. Només una arribada, a pilota aturada, en la primera part. Amb gran resposta del porter de la copa, Pinto, que també va intervenir amb encert en un xut de Sarabia ja en la segona part. Abans, en els primers deu minuts, els blaugrana s'havien apropat amb perill. Especialment gràcies a la inspiració de Cesc. També va ser ell l'autor del segon gol mentre el Camp Nou cridava per la independència i Messi esperava al costat del quart àrbitre per tornar als terrenys de joc ja recuperat de la lesió que es va fer al camp del Betis i que l'ha tingut dos mesos de baixa. Cesc va marcar de penal. Li van fer a Pedro. El canari va demanar llançar-lo, però Fàbregas, que fins i tot va mirar a la banda per saber si Messi entrava a xutar-lo, es va quedar amb la pilota i no va fallar. Segon gol del Barça i Messi al camp. L'argentí va entrar per un Iniesta brillant. El manxec està creixent molt en els últims partits i amb ell, l'equip. No és casualitat.

L'argentí va tenir mitja hora per escalfar motors de cara al gran partit de dissabte. Va començar provant-se en un parell d'arrencades. Sent protagonista d'una jugada que Alexis no va culminar per una bona actuació de Codina, habilitar Tello amb una gran passada que el del planter no va poder aprofitar i servir una gran pilota a Pedro a la qual el canari no va arribar per centímetres. Era un petit tast del que vindria en els últims cinc minuts, en els quals l'argentí va marcar primer un gol d'oportunisme i després un altre amb velocitat i gran definició. Una primera entrega del 2014 del que l'argentí pot oferir en el que queda de curs si les lesions el respecten i que serà fonamental perquè l'equip de Martino sigui més fort encara del que ho està sent i pugui arribar amb aspiracions a guanyar tots els títols en el tram final. De moment, en la copa s'ha fet un pas més. Dissabte se'n pot fer un de més important en la lliga, al Vicente Calderón.

MESSI

Va semblar en tot moment que la por a lesionar-se ja li ha marxat del cap

CESC

Va marcar de cap el primer i el segon el va fer mitjançant un penal

PEDRO

No va marcar, però va brillar. Li van fer el penal i reclama ser titular dissabte