Barça

ALEXIS SÁNCHEZ

DAVANTER DEL BARÇA

“Fa cinc anys que diuen que falta un 9, però s'ha guanyat tot”

“Anem pel camí de ser el Barça de sempre. Hem guanyat molts partits en aquestes últimes temporades i el rival ja ens coneix. Hem de tenir noves estratègies i aquesta de contraatacs ràpids ens afavoreix

“Quan la pilota entra és el millor moment del davanter”

És molt desesperant jugar contra defenses com la del dia del derbi. Però si el seu davanter em marcava a mi!
No crec que m'hagi guanyat el públic del Camp Nou, perquè aquí ho has de fer en cada partit, és com començar de zero
Amb companys com ara Pedro i Tello mai et pots considerar titular, i el Barça t'exigeix més que cap altre equip

Alexis Sánchez està vivint possiblement els seus millors dies com a jugador del FC Barcelona. Decisiu en el clàssic i en el derbi, està immers en una bona ratxa pel que fa a gols. Els gols és l'únic que li faltava per reivindicar-se davant dels que critiquen l'alt preu que va pagar el club pel seu traspàs i que el miren en cada partit amb una gran exigència. El xilè admet en aquesta entrevista que el joc més directe que proposa Martino com a alternativa al de possessió, a ell l'afavoreix especialment.

El començament de la temporada no podia ser millor, no?
Si, la veritat és que estem fent una bona campanya, guanyant partits, i ara molt satisfets per haver-nos classificat per als vuitens de la Champions.
Personalment també es troba en el seu millor moment?
No sé si és el meu millor moment. Això és el que diuen tots ara. Jo estic tranquil, treballant dia a dia perquè les coses segueixin igual que ara.
Però no em negarà que la gent percep això. Potser es deu a la seva bona ratxa de gols.
Quan la pilota entra és el millor moment del davanter, perquè això és el que se li demana. Però jo sempre he jugat amb les mateixes ganes. Aquest any físicament em trobo millor que mai i també tinc la confiança dels companys i l'entrenador, i això també es reflecteix al camp. Tinc més confiança.
Pot ser que un dels factors sigui que ara en alguns moments hi ha més joc directe?
La veritat és que per a un davanter com jo fer el contraatac ràpid és fonamental, perquè jo sóc ràpid i arribo a la porteria millor.
Una mica com jugava amb l'Udinese?
Sí. Si a mi la pilota m'arriba abans, jo puc afrontar l'un contra un, i no un tres contra un com ara. Si la defensa es tanca molt enrere, se'ns complica tot moltíssim. Jo necessito que la pilota m'arribi ràpidament per poder encarar.
Jugar contra defenses tan tancades com per exemple en el derbi contra l'Espanyol, pot arribar a fer desesperar un davanter?
Sí que és molt desesperant! Perquè un vol agafar la pilota i anar ràpid per encarar, però es troba un munt de jugadors a camp contrari. Però si el seu davanter m'està marcant a mi! [riu]. Jugar contra equips així és molt complicat, però gràcies a Déu vaig poder marcar i donar el triomf a l'equip en un partit molt important.
Gerardo Martino ha dit més d'una vegada que ell és un gran admirador de l'Alexis Sánchez de la Xile de Bielsa. Com era aquell Alexis?
Crec que al Tata li agrada un Alexis que corri amunt i avall, que és el que faig ara, que robi pilotes i que arribi a dalt ràpidament per fer gols.
Ara que parla de gols, el de l'altre dia en el clàssic és un dels més bonics que ha marcat mai?
Crec que sí, que ha estat un dels millors gols de la meva carrera. Pel moment, el rival i la situació. Em va fer molta il·lusió marcar un gol com aquell perquè a més a més ningú s'ho esperava!
Quins són els tres millors gols que ha fet amb el Barça?
El primer, segur que va ser el del Real Madrid. Com a segon em quedaria amb el que vaig marcar al Valladolid i el tercer, un contra el Rayo Vallecano quan Guardiola era l'entrenador i que la vaig clavar al segon pal de rosca. Aquell dia vaig fer dos gols.
Ara que parlava de Pep Guardiola. Què destacaria dels tres entrenadors que ha tingut en el Barça, Guardiola, Tito Vilanova i Gerardo Martino?
Crec que Guardiola era un entrenador que tothom ja sabia com era. Volia guanyar sempre, estava sempre amb el jugador, ajudant-lo i a sobre de tot. Tito era semblant al Pep perquè van estar treballant junts molts anys. Vaig aprendre molt amb ells. El Tata també ho vol guanyar tot. Crec que li agrada practicar un joc més ràpid.
Precisament aquest joc és el que està generant un munt d'opinions sobre si s'està canviant l'estil. Ho estan fent?
Anem pel camí de ser el Barça de sempre. Hem guanyat molts partits en aquestes últimes temporades i el rival ja ens coneix. Hem de tenir noves estratègies, i aquesta de contraatacs ràpids ens afavoreix. Contra el Milan vam recuperar la pilota, vam sortir ràpidament i Messi va poder fer el gol de l'empat. Contra el València els dos gols de Leo també van ser de contraatac. El contraatac ens afavoreix a nosaltres. Amb Messi, Neymar, Tello, Pedro i jo mateix, que som ràpids, podem jugar així. A dins el camp decidim nosaltres.
A la plantilla l'ha sorprès tota la polèmica que s'està generant sobre aquest tema?
La veritat és que no ens sorprèn perquè al vestidor estem tranquils. No ens sorprèn res. Volem jugar i guanyar, i és el que estem fent ara. La gent demana el Barça d'abans, però el rival ens exigeix jugar al contraatac. No s'ha de discutir tant.
Juguin com sempre o al contraatac, recuperar la pressió és vital?
Sí, sí, totalment. És clau per a nosaltres. I els primers hem de ser els davanters. Si nosaltres pressionem, els de darrere se senten molt més còmodes.
Vostè això sempre ho fa. Nota que la gent li valora aquest esforç? El públic del Camp Nou és exigent.
La gent del Camp Nou ho és, sí. Costa molt guanyar-se el públic, però crec que ho estem fent. No crec que jo ja me l'hagi guanyat. Ho haig de fer en cada partit. Per mi és començar de zero.
Aquest any la lliga serà entre tres equips?
La veritat és que l'Atlético de Madrid és un gran equip i està tenint molt bons resultats. El Madrid també ho és. Ara mateix estem tots tres a dalt de la classificació i el primer que es despisti caurà. Serà difícil, perquè estem tots al màxim i molt motivats.
El Real Madrid s'ha reforçat molt per intentar tornar a recuperar-los la lliga.
Els veig molt bé. Ara estan agafant confiança després de perdre contra nosaltres al Camp Nou. Van fer set gols al Sevilla i també estan molt forts en la Champions.
La Champions és el gran objectiu, després del que va passar la temporada passada?
La veritat és que la Champions ens motiva especialment. Tenim l'espina clavada de l'eliminatòria contra el Bayern de Munic, que ens va fer molts gols i ens va guanyar els dos partits de forma molt clara. Físicament estem millor que l'any passat.
No només hi ha el Bayern, però.
I tant! Aquest any la Champions és molt complicada perquè hi ha molts rivals que estan guanyant els seus partits molt fàcilment, per tres i quatre gols a zero. La veritat és que serà molt difícil guanyar-la, però estem treballant molt per aconseguir-la.
Vostè va dir que va aprendre de nou a jugar a futbol quan ja feia un temps que era en el Barça. En aquest sentit, l'ha sorprès l'adaptació tan ràpida de Neymar a aquest estil de joc?
Neymar és un jugador que s'està adaptant molt bé. Té moltes qualitats i ho està demostrant cada cop que juga. Ha de seguir així perquè encara li queda molt per demostrar, a l'equip i al públic. L'altre dia, contra el Milan, va fer la jugada més bonica del partit, però li va faltar definir.
Com li passava a vostè, li falta fer més gols!
[riu] Per ser el seu primer any ho està fent molt bé! Ja marcarà més gols, ja.
I de la “crisi” de Messi?
Quan està uns partits sense marcar o que no està tan bé, sempre ho diuen, però jo el veig molt bé i està content. L'altre dia va tornar a fer dos gols, així que no cal preocupar-se. Tot en ordre.
En alguns partits ha tornat a jugar a la banda. Li falta, a l'equip, un 9 clàssic?
Fa cinc anys que diuen que falta un 9 i s'ha guanyat tot. La lliga, la Champions, la copa del Rei, el mundial de clubs. En un equip de futbol sempre es necessiten com més eines millor, però fins ara sense cap 9 ens va bé. Però això depèn del tècnic, que és qui ho ha de decidir.
Un davanter centre no sabem si vindrà. Qui no estarà a l'equip l'any que ve és Valdés. Preocupat?
Encara no sé si se'n va, però si finalment així ho ha decidit s'ha de respectar. Ell és l'amo de les seves decisions. A nosaltres només ens queda desitjar-li sort, encara que sigui una llàstima que marxi. Aquesta temporada ha fet grans parades i alguns partits els ha guanyat ell.
Després del seu bon rendiment, en els partits grans, les finals, es veu formant part del trident amb Messi i Neymar?
No crec que em pugui considerar titular. El futbol és molt complicat i si fas un partit malament et deixa dubtes per al següent. I en el Barça tots els jugadors tenen molta qualitat. Un dia pots estar a dalt i jugant, i en els següents partits, a la banqueta o a la grada. Amb Pedro i Tello mai et pots considerar titular. I el Barça t'exigeix més que cap altre equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)