Barça

Els diners no fan la felicitat

En els últims deu anys, el Barça ha guanyat 15 títols més que el Real Madrid i ha invertit 462 milions d'euros menys en fitxatges

El club blaugrana s'ha gastat 609 milions d'euros; i l'etern rival, 1.071

Neymar ha estat el gran nom propi de l'estiu a can Barça en matèria de fitxatges. L'únic, de fet. Sense el reforç finalment de l'anhelat central, l'arribada de l'astre brasiler ha monopolitzat el mercat blaugrana quant a cares noves. El FC Barcelona ha invertit 57 milions d'euros en fitxar l'exjugador del Santos, cridat a ser un dels millors futbolistes del món en un futur immediat, si no ho és ja. Líder indiscutible amb el Brasil que el juny passat va guanyar la copa Confederacions, Neymar va preferir fer societat amb Leo Messi i vestir de blaugrana les pròximes cinc temporades. Clatellada per al Real Madrid, que també el volia i va intentar boicotejar el fitxatge fins a última hora. A Florentino Pérez se li va escapar el brasiler, però no ha tingut cap problema per gastar-se 101 milions d'euros en el gal·lès Gareth Bale, el fitxatge més car de la història del futbol. Bogeria amb l'estrella del Tottenham a banda, l'etern rival ha fitxat també Illarramendi (39 milions), Isco (30), Carvajal (6,5) i Casemiro (6). Més de 180 milions d'euros. Traduït en números, el Madrid s'ha gastat tres vegades més que el Barça en un sol estiu, milió d'euro amunt milió d'euro avall.

Extrapolat al global de les últimes deu temporades, la història és força similar. El Barça ha invertit en fitxatges uns 609,5 milions d'euros, mentre que el Real Madrid s'ha gastat 1.071,7 milions d'euros en l'última dècada. Només hi ha tres temporades en què la tendència s'ha invertit i el Barça ha gastat més: la 2004/05, la 2008/09 i, la més recent, la 2011/12, en la qual l'arribada de Cesc Fàbregas i Alexis Sánchez va comportar un cost superior a les incorporacions de Coentrão, Sahin, Varane, Callejón i Altintop.

És curiós el que va succeir la temporada 2005/06. Aquell any el Barça no es va gastar ni un sol euro –Ezquerro i Van Bommel van arribar lliures i a cost zero– i l'equip va guanyar la lliga, la supercopa d'Espanya i va tocar el cel a París coronant-se campió d'Europa. Aquella temporada, per contra, el Real Madrid va invertir 89,5 milions d'euros i es va quedar en blanc. I és que els diners no sempre fan la felicitat. De fet, en els últims deu anys el FC Barcelona ha guanyat 15 títols més (21 en total) que l'etern rival i s'ha gastat 462 milions d'euros menys que els blancs. El Madrid ha invertit gairebé el doble que el Barça i ha guanyat només sis títols en l'última dècada. Els números parlen per si sols. Només amb tres jugadors (Gareth Bale, Cristiano Ronaldo i Kaká) Florentino Pérez s'ha gastat 260 milions d'euros –més d'una tercera part del total que s'ha gastat el Barça en l'última dècada–. Una autèntica bogeria.

El valor de la Masia

Gairebé 500 milions més i quinze títols menys. La dada és prou contundent per pensar que els grans fitxatges no fan guanyar campionats, si no fos perquè són precisament els noms de Leo Messi, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Víctor Valdés, Sergio Busquets i Carles Puyol, tots ells futbolistes de màxim nivell pels quals el FC Barcelona no ha pagat ni un cèntim, els que han marcat la diferència entre l'equip blaugrana i el Real Madrid en l'última dècada. Sense ells, ben segur que la despesa a can Barça hauria estat molt superior en aquests anys i, molt probablement, les vitrines del museu no s'haurien omplert tant.

En tot cas, al Real Madrid li ha tocat aquesta vegada veure com l'etern rival ha passat una època de màxima felicitat, meravellant el món amb el seu futbol, alçant un títol rere un altre. I a Concha Espina no han sabut respondre d'una altra manera que no fos amb la compra indiscriminada de futbolistes de primer nivell. Els diners no són un problema en el club més ric del món, una altra cosa és la relació entre la despesa i els títols aconseguits. Una dada demolidora, en aquest sentit, és que en quatre de les últimes deu temporades (2004/05, 2005/06, 2008/09 i 2009/10) els blancs s'han quedat en blanc, una cosa que al FC Barcelona només li va passar en l'infaust curs 2007/08.

AQUEST ESTIU

El Barça ha pagat 57 milions per Neymar; i el Madrid, 180 per Bale i companyia

DEMOLIDOR

Bale, Kaká i CR7 han costat una tercera part del total gastat pel Barça en deu anys
El curs 2005/06 els blaugrana van guanyar la lliga i la Champions sense fer cap despesa

FRACÀS BLANC

En quatre anys de l'última dècada, el Madrid no ha guanyat res i s'ha gastat 296 milions

EXCEPCIÓ

Només en tres dels últims deu anys el Barça s'ha gastat menys que el Real Madrid

ELS CRACS, DE CASA

L'aparició de Messi, Xavi, Iniesta... ha fet minvar la despesa en fitxatges

Deu tècnics i 19 milions en traspassos

En els últims deu anys, el Real Madrid ha vist com a la seva banqueta seien fins a deu entrenadors: José Antonio Camacho, Mariano García Remón, Vanderlei Luxemburgo, Juan Ramon López Caro, Fabio Capello, Bernd Schuster, Juande Ramos, Manuel Pellegrini, José Mourinho i Carlo Ancelotti. En el mateix període de temps, pel FC Barcelona n'han passat només quatre: Frank Rijkaard, Josep Guardiola, Tito Vilanova i Tata Martino. El club blanc, a més, ha hagut de pagar traspàs per tres d'aquests entrenadors. L'últim ha estat Carlo Ancelotti, per qui Florentino Pérez ha pagat al PSG aquest estiu 7 milions d'euros. El mateix va passar amb José Mourinho (8 milions a l'Inter de Milà), fa tres temporades, i abans amb Manuel Pellegrini (4 milions al Vila-real). En total, 19 milions d'euros que encara fan més gran la despesa dels madrilenys en la seva desesperada recerca de títols sense èxit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)