Barça

Més que un club

‘Barcelona blaugrana'

Dos colors que fan ciutat

L'obra, de l'historiador Carles Viñas, repassa la relació entre el Barça i Barcelona al llarg de més d'un segle, a través de fets, anècdotes i imatges, moltes desconegudes

La ruta d'autor que s'ha fet recentment pel barri de les Corts (se'n preveu en breu una altra pel centre) permet aprofundir a fons en un llibre que sorprèn fins i tot els més culers

L'autor reconeixque es va sorprendre del volum existent d'informació i que el que pretén és que els lectors descobreixin part de la història del club

Ala plaça de les Corts, just davant del desaparegut estadi de les Corts i el dia que es compleixen 113 anys de la fundació del FC Barcelona. En aquesta data tan assenyalada i en aquest punt de la ciutat tan emblemàtic per als culers, comença la ruta d'autor del llibre Barcelona blaugrana, obra de l'historiador i soci del Barça, Carles Viñas. Gairebé un centenar de capítols, amens i àgils de llegir, relatats amb una successió cronològica que expliquen la història i “la relació inherent de dues icones amb projecció internacional com són la ciutat de Barcelona i el Barça”, tal com explica el mateix Carles Viñas, que afegeix: “Hi ha molts racons de Barcelona, alguns desapareguts, que, de fet, permeten explicar la ciutat a partir del Barça.”

Personatges històrics per al club i desconeguts pels aficionats més joves, espais desapareguts, cafès mítics, tots els estadis on va jugar el Barça, que en són molts... Són alguns dels diversos temes que tracta aquesta obra, que fins i tot serveix a molts culers de soca-rel per conèixer fets rellevants o anècdotes curioses que desconeixien. Com al mateix autor, que reconeix que s'ha vist sorprès “pel gran volum d'informació existent” i, tanmateix, per haver pogut descobrir indrets i diverses històries. “Per exemple, quan a principis de segle el Barça va decidir encarregar les seves primeres pilotes pròpies a un artesà del carrer del Vidre que no havia vist mai una pilota del futbol i que les va haver de fer a través d'una fotografia.” O una altra de molt graciosa, quan en un partit contra l'Espanyol a finals de la dècada dels anys 10, el jugador Juan Garchitorena, que quan va abandonar el futbol va iniciar una carrera com a actor “es va negar a donar un cop de cap a la pilota perquè el camp estava enfangat i no es volia embrutar els cabells”.

Una menció a banda és tot el material fotogràfic que enriqueix les més de 280 pàgines que formen Barcelona blaugrana, molt d'inèdit i gairebé per a col·leccionistes, i que constata també la gran feina documental que ha existit també pel que fa al vessant gràfic, que fa encara més interessant i atractiva, que ja és dir, aquesta obra. De lectura obligada per a qualsevol barcelonista o simplement aficionat al futbol, ja que de fet en els primers capítols s'explica amb precisió i detalls l'eclosió de clubs de futbol que va haver-hi a Barcelona a principi del segle XX, “i que tinguin ganes de descobrir coses noves”, indica l'autor. Cosa que succeeix des del mateix moment en què comença la ruta, organitzada per Materia Bcn i que es continua realitzant encara que no sigui amb l'autor, i durant el parell d'hores que s'allarga. Una de les primeres que s'hi expliquen, la polèmica que hi va haver amb l'edifici conegut com La Colmena, que va ocupar els terrenys de l'antic camp de les Corts: “La façana era de color blanc i els aficionats culers ho van considerar un sacrilegi, fins al punt que hi va haver un enviament massiu d'anònims a l'arquitecte del projecte”, comenta Carles Viñas. Ben a prop, en un dels edificis que hi ha a tocar, alguns dels participants en aquesta ruta d'autor també desconeixen que allà és on va viure un mite del barcelonisme, Ladislau Kubala. Més endavant, al carrer Joan Gamper, s'expliquen les possibles causes del seu suïcidi i que, tot i que va ser president del club en cinc etapes, ell no ho volia ser. I així fins a arribar al Camp Nou, que com s'explica en un dels capítols del llibre, no duu el nom del fundador del club perquè les autoritats de l'època ho van prohibir. En resum, un viatge per la història que si es fa amb el llibre a la mà, millor, gràcies als mapes que s'hi inclouen, amb els punts dels diversos indrets als quals es fa menció.

Més rutes i edicions a l'estranger

El barri de les Corts és un dels que millor expliquen bona part de la història més recent del Barça, però també hi ha molts altres punts de la ciutat que compleixen aquesta funció. Especialment el centre de Barcelona, que compta amb punts tan emblemàtics com la font de Canaletes i la plaça de Sant Jaume, a més d'altres no tan coneguts, com és el vitrall culer que hi ha a l'església gòtica de Santa Maria del Mar. És per això que, en breu, està previst organitzar una segona ruta d'autor pels carrers més cèntrics de la ciutat. De fet, el més probable és que aquesta mateixa setmana s'iniciï ja una ruta en anglès i que a partir del proper mes de gener es pugui fer ja en català. I és que un dels objectius és destinar també aquest tipus d'activitat al turisme, ja que, com apunta Carles Viñas, “no existeix cap ruta a Barcelona que parli sobre el Barça, que tanta admiració genera arreu del món”. Una mostra és que ja està en marxa una edició de Barcelona blaugrana en polonès i també s'està estudiant que es pugui publicar en anglès i en japonès.

5
vegades
diferents va ser president el fundador del club, Joan Gamper, i això que ell preferia no ser-ho.
95
capítols
que expliquen diversos fets, personatges i moments conté l'obra.
200
il·lustracions
aproximadament s'hi poden trobar en les gairebé 300 pàgines que té ‘Barcelona blaugrana'.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)